Minder dienstencheques fiscaal aftrekbaar in 2014

Minder dienstencheques fiscaal aftrekbaar in 2014
6 stemmen, 4.67 gemiddelde score (93% score)

Wilt u uw voordelen als gebruiker van dienstencheques maximaal verzilveren? Dan moet u sinds deze zomer rekening houden met een aantal nieuwe beperkingen die werden ingevoerd bij het begrotingsoverleg.

Begin juli werd het fiscaal maximumbedrag voor de aankoop van dienstencheques gehalveerd tot 1.380 euro per persoon. Dat betekent dat u tegen de huidige prijs van 8,50 euro per cheque nog slechts 162 cheques per jaar, of zo’n drie cheques per week, kan kopen.

En vanaf 1 januari komt daar nog een prijsverhoging bovenop. Voor de eerste 400 aangekochte exemplaren zal u dan 9 euro betalen (of 6,3 euro na verrekening van het belastingvoordeel), voor de volgende 100 dienstencheques 10 euro. Per kalenderjaar kunt u vanaf dan bovendien nog maar maximaal vijfhonderd cheques per gebruiker of duizend per gezin aanschaffen.

Tweede account

Voor een gezin dat meer dan drie cheques per week gebruikt, wordt het door al die wijzigingen puzzelen om alles in goede banen te leiden. Zodra u over de grens van 1.380 euro of 162 cheques gaat, kan u voor uw verdere aankopen alleen nog van een belastingvermindering genieten als u hiervoor een tweede account opent op naam van de tweede partner in het gezin.

Die grens houdt u best ook in het achterhoofd als u voor het jaareinde nog gauw een voorraadje cheques wil inslaan om te anticiperen op de nakende prijsverhoging.

Koopt u op het einde van het jaar nog snel dienstencheques om de prijsverhoging voor te zijn, dan moet u er bovendien ook rekening mee houden dat cheques die aangekocht worden tussen 1 september en 31 december van dit jaar slechts een beperkte houdbaarheid hebben.

Voor die aankopen geldt niet de gebruikelijke geldigheidsduur van acht maanden, maar werd de uiterlijke gebruiksdatum vastgeprikt op 30 april 2014.


© 2013, Lotus Clean bvba | Dienstencheques. Alle rechten voorbehouden. – Alle inhoud op deze website, zoals tekst, grafisch materiaal, logo’s, knoppictogrammen, afbeeldingen, audioclips, digitale downloads, gegevenscompilaties en software, is ofwel het exclusieve eigendom van Lotus Clean bvba & mixedmultimedia™, zijn filialen, zijn leveranciers, of van zijn licentiegevers, en is beschermd door de Belgische en internationale wetgeving inzake copyright.


Minder dienstencheques fiscaal aftrekbaar in 2014
6 stemmen, 4.67 gemiddelde score (93% score)

2 Comments

 1. Als uw klant met dienstencheques heb ik thans enkele vragen.
  De fiscale wet voor uitgaven gedaan vanaf 1 juli 2013 is gewijzigd voor wat betreft het aftrekbaar bedrag van de dienstencheques.
  Dit bedrag is beperkt tot 1380 € PER PERSOON en per jaar voor aanslagjaar 2014 inkomsten 2013 !
  Voorheen was dat 2720 € PER GEZIN per jaar.
  Aan 8,5 € per cheque zijn dat ongeveer 162 cheques !
  Velen van uw klanten kunnen boven dit bedrag komen !
  Daarom dienen er cheques besteld te worden op naam van de andere partner, zodat hij/zij ook 1380 € maximaal kan aftrekken.
  Voor alleenstaanden is dit brute pech ! Laat je iets horen ?

  • Lotus Clean

   Bedankt voor jullie bericht op de website. U heeft gelijk dat het niet eerlijk is om aan de hand van het aantal bewoners van een woning het aantal uren aftrekbare huishoudhulp afhankelijk te maken. Als alleenstaande is je woning even groot en heeft evenveel onderhoud nodig als wanneer je met 2 of meerdere personen in dezelfde woning leeft. Maar dat is nu eenmaal een geschenkje (of moet ik cadeau zeggen) van onze socialistische premier. Je ziet maar, een socialistisch geleide regering staat dan toch niet helemaal garant voor een sociaal beleid.

   Toch een paar bemerkingen :

   1. Weet dat het hier enkel om de fiscale aftrekbaarheid gaat. Dus ieder persoon heeft maar recht op 162 uren per jaar aan € 5.95 per uur netto. (dit is wel zeer goedkoop).

   2. Het totaal aantal dienstencheques dat je kunt kopen aan € 8.50 is 400 per persoon. Dus vanaf het 163° uur betaal je ieder uur huishoudhulp netto € 8.50, wat nog steeds een goedkoop uurloon is als je vergelijkt met het ‘tarief’ dat betaald wordt ‘in het zwart’.

   3. De laatste 100 dienstencheques worden aan € 9.50 verkocht. Als je vergelijkt met het brutoloon dat je een poetsvrouw normaal (als je ze officieel zou aanwerven en inschrijven) zou moeten betalen, dan is dit nog steeds spotgoedkoop.

   4. Dus het is en blijft altijd goedkoop. Het gaat er maar om hoe je het bekijkt.

   5. Tenslotte zijn de aftrekbare bedragen pas in juli 2013 vastgelegd en niet in maart 2013. Dit maakt het mogelijk dat er gebruikers zijn die meer cheques gekocht hebben dan er nu nog fiscaal aftrekbaar zijn, en dit in een periode dat de aftrekbaarheid wel nog bestond (de periode tussen januari 2013 en juli 2013). Hoe zit het nu voor deze mensen met de aftrekbaarheid van die dienstencheques? Hierrond hebben we een vraag gesteld aan Sodexo en de RVA (dienstencheques is een RVA materie), maar we hebben nog geen antwoord gekregen.

   Omdat het een kluwen begint te worden met de aftrekbaarheid (of niet) van dienstencheques heeft Freya Van Den Bossche, onze Vlaamse minister van energie, voorgesteld om de dienstencheques niet meer fiscaal aftrekbaar te maken met het doel ze te verkopen aan hun netto prijs. Maar dat voorstel heeft de stemming niet gehaald.

   Met vriendelijke groeten,

   Eric Fissette
   Lotus Clean

Geef een opmerkingen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML-tags en -attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>